Telefoonnummer

06 - 21 44 85 85

E-mail

info@verbondenouderschap.nl

Wakker worden, wakker worden, wakker worden!!!
6 gouden tips voor een zonnige start met je koters

Je voelt de zon je huid prikkelen. Een briesje gaat door je haren. Naast je staat een schaal met de meest heerlijke tropische vruchten, afgetopt met een fantastisch bruisend drankje. Ja, dit is het leven! Wat een rust, wat een vrijheid, wat een heerlijkheid. In de verte hoor je zachtjes de eerste klanken van, wat het lijkt, een Braziliaanse brassband.

Het wordt harder en harder. ‘Jeetje wat spelen ze slecht’, denk je nog. Het wordt nog erger. Oorverdovend slecht!

En dan schrik je wakker van het verschrikkelijk irritante geloei van je elektronische wekker. Ppppfffff. Gedesoriënteerd ram je je droomverstoorder op snooze. Even bijkomen. Jeetje, het was dus allemaal een droom. Na drie minuten gaat het alarm van je wekker weer af. Je trekt je stramme, slaperige lijf omhoog en zet je wekker uit. De dag begint. Alhoewel jouw lijf en hoofd eigenlijk nog wel even tijd nodig hebben om in de startblokken van de dag te staan. Want tja, nu begint echt de strijd der titanen… De kinderen ready krijgen voor school. Je kijkt er enorm tegenop.

Want hoe krijg je ze vandaag weer uit bed zonder mokkende gezichten?

Herkenbaar?

Dan deel ik graag een paar gouden tips met je!

1. De avond ervoor is bepalend
De kwaliteit van je slaap is zó bepalend voor de start van je dag (en de rest van de dag en week zelfs). Zwaar getafeld? Laat getafeld? Dan zijn de darmen van jouw kindje hard aan het werk. En zijn de darmen hard aan werk, dan is zijn of haar brein hard aan het werk. En werken is geen rusten. Dat moge duidelijk zijn.

Maar neem ook de slaaptijden onder de loep.
Ja ho effe! Mijn kind slaapt gewoon niet voor 21:00 uur!
Grote kans dat jouw kindje eigenlijk nóg eerder naar bed gebracht had moeten worden omdat het over zijn slaap heen is (daarover later, in een ander blog meer).

En dan het schermgebruik… Ik weet het. Je hoort en leest overal hoe slecht het is. Maar het is soms gewoon even makkelijk omdat je als ouder dan wat gedaan krijgt! Helaas paps, mams, verzorgers. Het is écht funest voor het slapen gaan.

En als laatste; kwalitatief goede slaap behaal je mede door een donkere kamer. Verduisterende gordijnen zijn een Must-Have. Voelt je kind zich veilig met een nachtlampje aan? Helemaal prima. Maar wel op afstand. Net zoals een babyfoon. Minimaal 2,5 meter tussen jouw slapende moppie en het lampje of de babyfoon laten.

2. Voorbereiding: leg, zet, hang alles (samen) klaar
Heb je een pittige dame die vooral zelf wil bepalen wat ze aan doet? Top! Mooie, krachtige, zelfstandige griet. Begin na het avondeten met het uitzoeken en klaarleggen van de outfit voor de volgende dag. Zorg er bij voorbaat al voor dat er in de winter géén zomerkleding in de kast ligt. Want je zal net zien dat ze juist dan dat ene glitterjurkje met spaghetti bandjes aan wil. Doe dit overigens NIET vlak voor het slapengaan. Dat moet namelijk een moment van rust zijn en niet een moment van keuzestress en discussie.

Zo ook het ontbijt. Willen jouw kinderen iedere ochtend iets anders eten? Vraag hen dan de avond ervoor wat zij graag willen ontbijten en zet dat (samen) klaar. Zulke kinderen heb ik namelijk. Doe ik freakin m’n best om voor de ene een warm bord havermoutpap klaar te maken en voor de andere gebakken eieren, willen ze ineens granola en een rijstwafel!? Afijn…
Zo kun je dus het ontbijt voorbereiden en de schooltasjes met alle pauzehappen, lunches en drinken praktisch klaarzetten. Gedoe!? Nee hoor! Het scheelt je vooral veel gedoe in de ochtend.

3. Stappenplan: vaste routines in beeld
Zoals ik in tip twee zojuist beschrijf is een voorbereiding op de volgende dag van groot belang. Dit samen aangaan is echter voorwaardelijk in dit geheel. Een kind ervaart dan namelijk eigenaarschap in de gemaakte keuzes. Het voelt zich gehoord en gezien, wat er weer voor zorgt dat hij of zij veel beter meewerkt. Want he! IK heb dit gekozen en zo wil ik het.

Maar de ochtend bestaat uit veel meer momenten dan aankleden en eten. Ga er eens samen voor zitten. Mét pen en papier. En vraag hem of haar er eens liefdevol naar. Wat vind jij nou een fijne ochtend? Hoe zou je wakker gemaakt willen worden?

Als jullie samen een fijne ochtend in beeld hebben, kan er een stappenplan gevormd worden. Picto’s (een plaatje in plaats van tekst voor een bepaalde actie of handeling) kunnen dit ondersteunen. Veel kinderen hebben baat bij picto’s. Ga samen na of dat ook voor jullie werkt. Zo kun je bijvoorbeeld op een gegeven moment ‘zeggen’ met ondersteuning van een plaatje: “Hé, kijk. Je beker thee is op. Wat is de volgende stap? Inderdaad, tandenpoetsen.”

4. Tijd, tijd en nog eens tijd
Juist, tijd dus. Neem de tijd. Haastige spoed is zelden goed hebben we met de paplepel ingegoten gekregen. En tadaaaa, wat doen we zelf? Haasten. Want, ja op tijd op school moeten zijn, werk, file of gewoonweg ook nog een pokken end moeten fietsen of lopen. In haast de dag starten zorgt voor een gejaagd gevoel in je lijf. En draagt echt niet bij aan het kunnen ervaren van plezier of jezelf tot leren of werken aanzetten. Een kind dat bij mij in de klas op deze gejaagde manier de dag start heeft duidelijk tijd tot acclimatiseren nodig en dat is zonde.

MAAR, is dat even mooi dat jij nu deze tips allemaal leest! Tijd komt aan jouw zijde. Wilt jouw kind na wekken, altijd nog even lekker opgekruld in bed liggen? Heerlijk! Laat het toe. Begin 15 minuten voordat hij of zij eruit moet met rustig wekken. Net zoals jij dat even nodig had toen je brassband een wekker bleek te zijn.

5. LIEFDE, liefde en nog eens liefde
Liefde doet ons allemaal goed. Kom de kamer van je kindje in rust binnen. Streel hem of haar zachtjes door het haar of over de rug. Intimiteit biedt namelijk geborgenheid. Oxytocine, het knuffelhormoon, schiet het lijfje in. Het haalt angst of onrust weg en zorgt voor binding tussen jou en dat lekkere slaapkopje van je. fluister dat de dag begonnen is. Zing een liedje! Dat vinden ze echt zo leuk. Vertel hoeveel je van hem of haar houdt. Creëer zachtheid. Blijf weg van direct overgaan tot de orde van de dag!! Geniet even van wat er zojuist tussen jullie ontstaat.

Heeft je kind ook even een moment tot bijkomen nodig? Dan kun je dat nu bieden. Hij of zij kan nog even blijven liggen. Zeg dat ook maar, dat geeft meteen duidelijkheid en rust. Zijn jullie de gelukkige eigenaren van een huisdier? Betrek die bij het wakker worden. Want zo een spinnend katje of snuffelend hondje bij hun bed, vinden ze vaak geweldig.

6. Reflecteren: houd jezelf een spiegel voor
Doe en durf het. Want als jij het zelf niet doet, dan doen je kinderen (of je partner!) dat wel. En díe spiegel is een stuk minder aangenaam dan dat je jezelf er één voorhoudt. Want hoe jij je uit heeft effect op jou én je omgeving. Weet je nog die lekkere droom waar je in zat? Waar je woest uit werd gerukt? Voelde niet lekker hè? Die wekker van je was weinig subtiel naar je.

Gun je kinderen een rustige start in een ontspannen sfeer.

Mopperen, preken, sneren is net zo weinig subtiel als de elektronische herrieschopper van je. Merk jij bij jezelf dat je in de ochtend toch echt even de ruimte nodig hebt vóórdat iedereen om je heen rent en de oren van je hoofd ouweneelt? Geef jezelf die ruimte dan. Je verklaart mij nu waarschijnlijk voor gek en denkt bij jezelf: ‘Maar dat ga ik toch écht niet doen!!’ Maar hier komt ie… Sta een half uur eerder op dan de rest. Moeilijk? Ja. In het begin wel. Effectief? JA! Misschien wel de meest glimmend gouden tip van allemaal.

Heb jij slaapkoppen? Of juist vroege vogels?
Hoe ziet jullie ochtend eruit?
Ik ben benieuwd en hoor graag van je!

Een uitgeruste, wakkere groet van mij… NOT! 

Aanbevolen artikelen

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *